Halduskohtumenetluse seadustik

Ava otsing

§ 241. Teistmisavalduse esitamine

(1) Teistmisavalduse võib Riigikohtule esitada kahe kuu jooksul teistmise aluse olemas­olust teadasaamisest arvates, kuid mitte enne kohtulahendi jõustumist. Teistmisavalduse võib põhjusel, et menetlusosaline ei olnud menetluses esindatud, esitada kahe kuu jooksul alates päevast, millal menetlusosalisele, halduskohtumenetluses teovõimetu menetlus­osalise puhul aga menetlusosalise seaduslikule esindajale lahend kätte toimetati. See­juures ei arvestata avalikku kättetoimetamist.

(2) Käeoleva seadustiku § 240 lõike 2 punktis 8 nimetatud juhul võib teistmisavalduse esi­tada kuue kuu jooksul Euroopa Inimõiguste Kohtu otsuse jõustumisest arvates.

(3) Kui Riigikohtu põhiseaduslikkuse järelevalve kohtumenetluse korras tunnistatakse õigust­loov akt või selle säte või õigustloova akti andmata jätmine, millele tugines kohtu­lahend teistetavas haldusasjas, põhiseadusega vastuolus olevaks, võib teistmisavalduse esitada kuue kuu jooksul Riigikohtu otsuse jõustumisest arvates.

(4) Teistmisavaldust ei või esitada ning kohus tagastab selle, kui kohtulahendi jõustumi­sest, mille teistmist nõutakse, on möödunud üle viie aasta. Teistmisavaldust ei või esitada põhjusel, et menetlusosaline ei olnud menetluses osalenud või esindatud või käesoleva seadustiku § 240 lõike 2 punktis 8 nimetatud juhul, kui kohtulahendi jõustumisest on möödas kümme aastat.

(5) Teistmisavaldust ei või samadele asjaoludele tuginedes esitada korduvalt.

Kirjandus: Ü. Madise (toim), Eesti Vabariigi põhiseadus. Kommenteeritud väljaanne, 2012.


Sisu lugemiseks peab teil olema kehtiv tellimus ning juurdepääsuks sisenege Smart-ID, Mobiil-ID või ID-kaardiga.

Registreeruge siin

Kommentaarid