Halduskohtumenetluse seadustik

Ava otsing

§ 107. Kautsjoni tasumine ja tagastamine

(1) Riigikohtule esitatavalt kassatsioon- või määruskaebuselt ja teistmisavalduselt tasutakse kassatsioonikautsjon.

(2) Kassatsioon- või määruskaebuse või teistmisavalduse esitamisel tasutakse kautsjonina 25 eurot selleks ettenähtud kontole või kohtus elektroonilise maksevahendiga.

(3) Enne kautsjoni tasumist või selle tasumisest vabastamist ei tehta kautsjoniga seotud menetlustoiminguid. Menetlusosalisele määratakse tähtaeg kautsjoni tasumiseks. Kautsjoni tähtpäevaks tasumata jätmise korral jäetakse kaebus või avaldus menetlusse võtmata.

(4) Kaebuse või avalduse osalise või täieliku rahuldamise korral tagastatakse kautsjon Riigikohtu lahendi alusel. Kautsjon tagastatakse ka siis, kui kaebus või avaldus jäetakse läbi vaatamata või tagastatakse või asja menetlus lõpetatakse. Kaebuse või avalduse menetlusse võtmata või rahuldamata jätmise korral arvatakse kautsjon riigituludesse.

(5) Kautsjoni tasunud isiku nõudmisel tagastatakse rohkem tasutud kautsjon.

(6) Kautsjon tagastatakse Riigikohtu lahendi alusel menetlusosalisele, kes selle tasus või kelle eest see tasuti, või isikule, kes kautsjoni tasus. Asja läbivaatamise kulusid tagastatavast summast maha ei arvata. Sellise kaebuse või avalduse esitamisel, millelt tuleb maksta kautsjon, tuleb kaebuses või avalduses märkida, kellele ja millisele pangakontole tuleb kautsjon tagastada.

(7) Kautsjoni tagastamise nõue lõpeb kahe aasta möödumisel selle aasta lõpust, millal kautsjon tasuti, kuid mitte enne menetluse jõustunud lahendiga lõppemist.

(8) Kautsjoni hüvitamist ei saa menetlust lõpetavast kohtulahendist sõltumata nõuda teistelt menetlusosalistelt.

(9) Kautsjoni tasumisest on vabastatud Eesti Vabariik kui menetlusosaline.


Sisu lugemiseks peab teil olema kehtiv tellimus ning juurdepääsuks sisenege Smart-ID, Mobiil-ID või ID-kaardiga.

Registreeruge siin

Kommentaarid