Halduskohtumenetluse seadustik

Ava otsing

§ 41. Vaidluse ese

(1) Vaidluse eseme määravad halduskohtumenetluses kindlaks kaebuse nõue vastavalt käesoleva seadustiku §-le 37 ja kaebuse alus. Kohus ei või teha otsust nõude ega aluse kohta, mida ei ole kaebuses esitatud, ega ületada nõude piire.

(2) Kaebuse aluseks on põhiliste asjaolude kogum, millega seoses nõue esitatakse.

(3) Kohustamiskaebuse rahuldamisel võib kohus kohustada vastustajat nii haldusakti andma või toimingut tegema kui ka haldusakti andmist või toimingu tegemist uuesti otsustama.

(4) Haldusakti tühisuse võib halduskohus teha kindlaks ka tühistamiskaebuse alusel. Halduskohus võib haldusakti tühistada ka tühisuse kindlakstegemiseks esitatud kaebuse alusel, kui see vastab tühistamiskaebusele esitatud nõuetele.

(5) Kui seadusest tulenevad eeldused mittevaralise kahju eest hüvitise nõudmiseks on täidetud, kuid kohus jätab hüvitise seaduses sätestatud tingimustel välja mõistmata, võib kohus hüvitise väljamõistmise asemel teha kindlaks kahju põhjustanud haldusakti või toimingu õigusvastasuse.

Kirjandus: P. Sarv, M. Oras, Kaebeõigus ja kohtuliku kontrolli ulatus keskkonnaasjades, Juridica 2012, nr 5, lk 394; M. Vutt, Hagi ese ja alus ning hagi muutmine kohtupraktikas, Juridica 2011, nr 5, lk 333; T. Tampuu, Tsiviilkohtumenetluses esitatavad alternatiivsed nõuded, Juridica 2011, nr 5, lk 344; A. Pärsimägi, Hagimenetlus: hagi ja taotluste esitamine, 2011, lk 60–69; M. Vutt, Hagi ese ja alus tsiviilkohtumenetluses. Kohtupraktika analüüs, 2010, [Link]; I. Pilving, Der Streitgegenstand im estnischen Verwaltungsprozess, Juridica International 16 (2009), lk 185.


Sisu lugemiseks peab teil olema kehtiv tellimus ning juurdepääsuks sisenege Smart-ID, Mobiil-ID või ID-kaardiga.

Registreeruge siin

Kommentaarid